Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Σχεδιαγράμματα στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ' Γυμνασίου - Ενότητα 57 - Η Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’80 (1981 – 1989)

ΕΝΟΤΗΤΑ 57

Η Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’80 (1981 – 1989)

 

Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, 1981 – 1985

Σημασία της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981:
§  Αποτέλεσε τομή στην ελληνική μεταπολεμική ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ανέλαβε τη διακυβέρνηση ένα κόμμα με τόσο ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
§  Κέρδισε τις εκλογές προβάλλοντας το σύνθημα «Αλλαγή», που εκφραζόταν με το τρίπτυχο «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη».
Σημαντικές πολιτικές αλλαγές:
§  Η επίσημη αναγνώριση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων διαμόρφωσε ένα εντελώς νέο πολιτικό κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου διευκολύνθηκε και η μαζική επιστροφή χιλιάδων πολιτικών προσφύγων από τη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες λαϊκές δημοκρατίες της Α. Ευρώπης.
§  Τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ο διπλασιασμός των κατώτατων συντάξεων και οι σημαντικές αυξήσεις κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, ανακούφισαν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
§  Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) έδωσε δικαίωμα στην περίθαλψη σε όλους τους πολίτες.
§  Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου και του συναινετικού διαζυγίου αποτέλεσαν τομές στο ελληνικό οικογενειακό δίκαιο.
§  Η θεσμική αναγνώριση της ισότητας των δύο φύλων και η κατάργηση της προίκας συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας.
§  Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική:
Ø  Υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες στην ΕΟΚ, που είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κονδύλια της Κοινότητας στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες ανήκε και η Ελλάδα.
Ø  Έγιναν ανοίγματα προς τις χώρες της Α. Ευρώπης και προς τον Τρίτο Κόσμο, ιδίως προς τις αραβικές χώρες.
Ø  Απέναντι στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα σκληρή γλώσσα, ιδίως μετά την προκλητική ίδρυση του τουρκικού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο (Νοέμ. 1983).
§  Κατασκευάστηκαν διάφορα δημόσια έργα.
§  Επιχειρήθηκε εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων.
§  Ακολουθήθηκε πολιτική ενίσχυσης των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, 1985 – 1989

Σημαντικές πολιτικές επιλογές:
§  Εφαρμόστηκε οικονομικό πρόγραμμα με σκοπό τη μείωση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού.
§  Στα 1985 – 1986 έγινε αναθεώρηση του συντάγματος, με την οποία περιορίστηκαν οι εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας.
§  Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική πλευρά αντέδρασε αποφασιστικά υποχρεώνοντας την Τουρκία, υπό την απειλή πολέμου, να υποχωρήσει στην απόπειρά της να δημιουργήσει «τετελεσμένη» κατάσταση συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου του Αιγαίου.
Προβλήματα:
§  Οι καταγγελίες σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης για σκάνδαλα όξυναν την πολιτική αντιπαράθεση, στα τέλη της τετραετίας.
§  Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Α. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου